Det låter kanske varken kul eller särskilt gott, men det fick en av våra vänner att fälla en tår av lycka för att det var så fantastiskt. Så här kommer receptet: Börja med att slänga ihop en pastadeg: 1 ägg och 90 g mjöl per portion pasta, till 4 personer blir det 4 ägg och 360g (6dl) mjöl. Blanda ihop, plasta in degen och låt den vila minst 30 min i kylen. Vispa ihop 2 äggulor och 200g mascarpone. Vispa därefter i 100g olivolja som om du skulle gjort en majonäs. Krossa en vitlöksklyfta tillsammans med 1/2 msk salt, rör ner det i såsen och tillsätt 60 g riven parmesan.

Värm drygt en dl olivolja i en liten stekpanna och låt 2 vitlöksklyftor bli gyllenbruna och smaksätta oljan. Häll i ca 5 dl rivet surdegsbröd i pannan och låt det stekas tills det blir gyllenbrunt och knapertekt. Blanda i lite hackad timjan och mejram och låt därefter brödsmulorna rinna av i sil över en bunke.

Gör tagliatelle av pastadegen och koka i omgångar i saltat vatten. Blanda såsen med pastan och toppa med brödsmulorna och en topp basilika.

pasta med brödsmulor

Dela