Resten av januari och det mesta av februari jobbar Victor natt, och då gäller det att ta vara på de få morgnar man får tillsammans. Det bästa är våra plätt/pannkaksfrukostar! Eller kanske våra sconesfrukostar – med ett gott te till och duka fram alla marmelader vi har och en hårdost som bara smular sönder. Och äta frukost i minst en timma!

sconesfrukost

Scones för 3 personer

2,5 dl grahamsmjöl (funkar finfint med bara vetemjöl)
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2krm salt
50-70g smör (jag tar 70, men jag gillar mycket smör)
2 dl filmjölk/yoghurt/mjölk

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Finfördela smöret med fingrarna tills du har en smulig massa. Tillsätt tillslut filmjölken (eller yoghurt eller mjölk om du använder det) och arbeta snabbt ihop till en deg. Du ska röra ihop och inte knåda degen. Arbetar man den för mycket så försvinner kraften från bakpulvret och de blir döbakta, platta och tråkiga. Jag brukar använda muffisnformar, eller ibland göra en rund, 2 cm hög kaka. Jag tar en gaffel och liksom fluffar upp degen lite så att det ska bli lätt för den att jäsa, speciellt om jag gör den runda kakan. Sen bakar jag av sconesen i ca 10-12 minuter beroende på storlek. Ibland lite längre, håll koll. Och njut!

Dela