Jag fick en såskurs på Restaurangakademien av Victor i julklapp och för några veckor sedan var det dags! Vi fick lära oss en hel massa och jag kan varmt rekommendera deras kurser. Victor var också nöjd med del 1/4 som han gjorde i januari.

Kursen var på kvällen så innan vi började fick mindre middag bestående av en underbar soppa med bröd och några olika ostar. Vi började med grunderna, alltså att lära oss att göra riktiga buljonger. En köttbuljong gjord på kalvben och oxsvans, en kycklingfond med hela kycklingar, en fiskbuljong med ben från piggvar och en skaldjursbuljong på musslor. Dessa använde vi sedan när vi gjorde varma såser.

sås1

Vår lärare gjorde en tomatsås, en rödvin- och en vitvinssås, två såser med béchamel som grund, bearnaisesås, majonäs och säkert några fler som jag missat. Vi fick hela tiden smaka på såserna i deras olika stadier tills de blivit balanserade till perfektion. Det var verkligen hur roligt som helst och väldigt lärorikt. Han gick igenom alla recept grundligt, visade tips och trix och vi hann med att fråga om allt.

sås2När han hade visat färdigt var det dags för oss att göra några kalla såser. Vi hade ett häfte med flera olika såsrecept och ingredienser väntande på oss. Jag gjorde en gravlaxsås och en salsa verde och blev ganska nöjd. Efter det hade de gjort iordning en middag åt oss där vi fick smaka på alla såser tillsammans med kött, potatis och lite grönsaker. Supergott och riktigt roligt att få smaka allt på en gång. Som sagt, jag rekommenderar kurserna varmt!

sås3

Dela