Det är mycket mys, sötsaker och saffran nu, precis som det ska vara! I veckan fick jag receptet på en fantastisk saffranssockerkaka jag ätit i mängder på Drop Coffee. Så otroligt god och det är också lite spännande att göra något nytt som inte är pepparkakor eller lussekatter. Idag såg vi på julkalendern, gjorde en god kopp kaffe och mumsade på saffranssockerkakan. Det blev tre längder av receptet, om du inte vill ha så mycket så är det bara att halvera receptet. Fast det är så satans gott, förvara i kylen bara så håller det i upp till fem dagar så du hinner äta upp allt.

andra advent

Saffranssockerkaka

1 g saffran
1 vaniljstång
3 cl konjak
400 g socker
500 g smör
330 g dinkelmjöl
10 g bakpulver
400 g ägg (ca 8 st)
100 g mandel
10 g salt
3,5 dl yoghurt

Värm ugnen till 220 grader. Skrapa ur vaniljstången och blanda med saffranet, lite av sockret och konjaken i en mortel. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Blanda socker och smör i en stor bunke och sätt det över ett vattenbad. Smöret ska precis smälta så håll koll på det och rör ofta. Ta av från värmen och tillsätt äggen, grovhackad mandel, salt, youghurt och saffransblandningen och rör till en jämn smet. Sikta sedan i mjölblandningen och rör runt med en slickepott tills smeten är jämn igen. Klä brödformar med bakplåtspapper och fyll 2/3 av formen. Sätt in i ugnen och sänk direkt värmen till 190 grader. Kakan är klar vid 98 grader, det tar ca 1,5 timme.

saffranssockerkaka

 

Dela