Jag har lite extra kärlek för rotmos. Potatismos är också gott, men när man lägger till morot och kålrot (eller blomkål för den delen) händer något. Det blir så vansinnigt gott att till och med falukorven känns lyxig. Vi äter med senap och en god öl. Nom nom nom.

falukorv och rotmos

Rotmos för 2 pers
4 potatisar
2 morötter
150 g kålrot (eller blomkål)
1 dl grädde (eller mjölk om du vill ha lite nyttigare)
50 g smör
salt och peppar

Sätt på en kastrull med vatten och salta vattnet. Skala och skär rotfrukterna till mindre bitar. Börja lägga i kålroten, vänta 5 min och lägg i morötterna, vänta 5 min till och lägg i potatisen. Låt det koka i ca 15 min beroende på bitstorlek, prova med en sticka. Häll av vattnet, häll i grädden i kastrullen och värm upp den lite (detta är tydligen tricket för att få till ett riktigt bra mos – att grönsaker och grädde/mjölk har samma temperatur när man stompar ihop det). Lägg rotfrukterna och smöret i kastrullen och mosa med en potatisstomp – men inte allt för noga, det ska finnas bitar kvar. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Dela