Första gången jag såg Sebastièns palmier höll jag på att smälla av! De såg så otroooligt goda ut, så vi var bara tvungna att prova att göra egna. Man börjar med att göra en smördeg och när den är klar bakar man in en massa socker som blir karamellig i ugnen. Himmelskt gott, om än väldigt sött.

Smördeg
350 g vetemjöl
175 g vatten
1/2 tsk vinäger
5 g salt
225 g smör
(250 g strösocker används vid utbakning)

Blanda vatten och vinäger och rör i hälften av mjölet. Tillsätt salt och därefter i resterande mängd mjöl. Blanda till en kompakt deg, lägg i en bunke med lock och låt vila i kylen i 8 – 24 timmar.

Ta fram degen och 225 g smör. Pudra smöret med lite mjöl och banka ut det med en kavel till en fyrkant på ca 20×20 cm. Det viktiga med detta moment är att smöret blir mjukt men kallt så att kavlingen går bra. För hårt smör spricker och för mjukt rinner ut. Kavla ut degen till en större fyrkant ungefär dubbelt så stor. Lägg smöret på degen, men vrid den 45 grader så att du kan vika in deghörnen så de möts i mitten. Kavla ut degen, med smöret inuti, till en rektangel på ca 20×60 cm. Vik den på tre på längden och sen en gång på bredden, detta kallas för fyrslag. Efter fyrslaget har du återigen en avlång rektangulär deg. Kavla ut den till samma storlek som tidigare och vik ihop igen. Plasta in degen och låt vila i kylen ca 4 timmar.

palmier1
Ta ut degen från kylen och börja kavla igen. Använd strösocker istället för mjöl på bakbordet och strö socker på degen varje gång den börjar bli lite kletig. Gör ett fyrslag, kavla ut igen och gör ytterligare ett. Nu ska du totalt ha gjort 4 fyrslag vilket har gett 256 lager smör i degen. Plasta in degen och låt den vila i en bunke/form i frysen under 3 timmar. Sockret kommer att börja lösas upp av vätskan i degen och rinna ut som en sockerlag. Genom att låta degen vila i frysen istället för kylen minimerar du den effekten.

palmier2

När degen vilat är det dags för sista kavlingen. Sätt ugnen på 180 grader och kavla därefter degen till en rektangel på ca 20×60 cm. Strö över ordentligt med strösocker och rulla in långsidorna från var sitt håll och rulla tills de möts på mitten. Skär 2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt.  De behöver gott om plats då de kommer att växa upp till dubbel storlek i ugnen. Baka i ca 35-40 minuter och vänd efter halva tiden. Låt svalna på galler. Förvara dem i en plåtburk så ska de hålla i flera veckor i rumstemperatur.

palmier3

Dela