Kalops är fantastiskt gott, speciellt när den är vällagad, men så är det ju med den mesta maten. Favoritkalopsen lagar vi på oxsvans, vilket gör att vi inte heller behöver reda såsen eftersom den reder sig själv när benet kokas med. Grunden i receptet kommer från Mathias Dalgrens kokbok, men vi har gjort det så många gånger så jag vet inte längre om vi gör exakt som honom.

Börja med att bryna bitarna av oxsvans, lägg dem sedan i en gryta och tillsätt morot i bitar samt grov hackad lök och täck med vatten. Koka upp, skumma av och tillsätt därefter kryddpeppar, lagerblad och buljong. Låt det hela småputtra i 2 timmar eller tills köttet faller i sär när man tar i det. Plocka ur köttet och låt det svalna något. Reducera såsen så den blir lagom simmig och koka potatis till en potatispuré. Koka morötter, rödbetor och lök var för sig så att inte det tar färg och smak av varandra. Plocka av köttet från benet och värm på köttet i såsen och servera.

Benen från oxsvansen är perfekt till att koka fond på.

oxsvans

Dela