Oxkind med potatispuré är en favorit vi lagar alldeles för sällan. Det är inte alltid så lätt att få tag i och det tar tid att laga, speciellt eftersom vi inte använder tryckkokare. Men när vi väl lagar, så gör vi det såhär!

Oxkinderna marineras i en bunke med lock tillsammans med en god flaska rött, rosmarin, timjan och mirepoix. De får gärna stå två, tre dagar i kylen innan man häller upp det i lämplig kastrull och sjuder oxkinderna i många timmar. Sist blev det 10 timmar och resultatet blev helt magiskt. När kinderna är färdigkokta lyfter man försiktigt ur dem och gör en god sås på rödvinet, ca 5 dl bra kalv- eller oxbuljong och timjan och reducera ner det till hälften. I slutet smakar du av såsen med salt, peppar och lite muscovadosocker. Gör potatispuré genom att koka potatisen, pressa den och passera genom sil. Blanda potatisen med uppkokt grädde/mjölk och smör och vispa i hop så det blir luftigt. Smaka av med salt och peppar. Värm på oxkinderna i såsen innan servering. NJUT!

oxkind

Dela