Jag hittade ett recept på kolor. Och kan knappt sluta äta. Vi gjorde två varianter, en med flingsalt och en med smak av passionsfrukt.

kolorna

Onödigt goda kolor

1 vaniljstång
1 1⁄2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
1 tsk flingsalt + att strö över
lite drygt en kork passionsfruktessens

Skrapa ur vaniljstången och blanda alla ingredienser förutom passionsfruktsessensen och saltet du ska strö över kolan, i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och fortsätta koka på medelvärme, sätt i en termometer. Kolan är klar när den är 125 grader. Om du inte har en termometer kan du göra kulprov. Ta lite kola på en sked från kastrullen, doppa i ett glas med iskallt vatten och vänta 10 sek. Ta upp, rulla kolan till en kula och känn på konsistensen. Prova dig fram tills kolan är rätt konsistens, men byt till nytt kallt vatten varje gång. Och köp en termometer, du kommer inte ångra det.
Vik två formar av bakplåtspapper. Ta av kolan från värmen när den uppåt 125 grader och häll upp hälften i den ena formen. Tillsätt passionsfruktessens i den resterade kolan och rör runt så det blandas väl och häll sedan upp kolan i den andra formen. Strö flingsalt över kolan utan smaksättning. Låt kolorna vila svalt under 20 min. Skär sedan upp dem i lagom stora bitar och packa in i bakplåts- eller smörgåspapper. Och ät tills du storknar!

fina kolor

 

Dela