Vi har ingen TV hemma, men när vi tittar på någon playkanal så blir det allt som oftast ett matprogram. Jag älskar att titta på Hela Sverige bakar, Masterchef (gärna barnversionen), Kockarnas kamp och så vidare, och så vidare. Jag kan titta på en hel säsong matlagningsnånting om jag har tid, jag tycker det är så fruktansvärt roligt och inspirerande.

Ett av mina absoluta favoritprogram är Historieätarna och ännu mer Landet Brunsås. Jag är så förundrad över hur mat som är något så livsavgörande har blivit en sån liten del av vår vardag. Något så viktigt som vår dagliga energi endast ska kosta några kronor, gärna ta 4 minuter i micron att tillagas och helst ätas på 7,8 minuter. (Speciellt om man är 75+ och bor på hem.) Jag fullständigt slukar all information jag får om mat, ekotänk, kemikalier, GMO, tillsatser, Mats-Eric Nilsson och jag tycker Lotta, Erik och Henrik gör diskussionen så lättillgänglig, förståelig och rolig. Det finns parametrar som stressad förälder, ekonomi och ren fakta som såklart påverkar.

Jag hade en diskussion men min bror, och han sa något så klokt. ”Jag förstår inte varför allt som har med mat att göra har blivit så stressande, allt annat är så viktigt förutom maten. Men det är ju då man är lycklig, det är då man umgås med människor man gillar och det är då man glömmer allt som man tycker är jobbigt.” Och det han säger är så sant. Att laga bra mat, där man vet att djuren mått bra och levt ett bra liv, grödorna är inte besprutade för att se perfekta ut, eller fulla med kemikalier för att förstärka eller dölja.. Att laga en sån middag med människor som betyder mycket för en, äta med dom och prata minnen eller andra viktiga saker, samlas kring maten och dess fantastiska, naturliga dragningskraft. Jag är nog beredd att säga att det är nog det som är meningen med livet.

vänner

Dela