Idag är det första advent och vi startar julen på riktigt. För många andra har det startat för länge sedan, man kan ju bara kolla på NK, där sitter tomten sen två veckor tillbaka. Men idag startar det för oss. Jullådan kommer ner från vinden, vi gjorde kolor häromdagen som ligger och väntar, vi ska göra saffransskorpor och riva pepparrot, baka lussekatter fyllda med mandelmassa och bygga pepparkakshus. Vi bakar nästan bara vörtbröd under hela december och äter med Victors julskinka, tänder ljus och myser med julmusik hela dagarna. Precis som det ska vara.

Vörtbrödet vi brukar göra innehåller vört som vi köpt på Stockholms Eter och Essencefabrik, bor man inte här kan man gå in på bagerier och fråga om man kan få köpa två, tre deciliter så klarar man sig hela julen.

Vörtbröd

Vörtbrödet

Dag 1
200 g julmust
150 g grahamsmjöl
10 g jäst

Blanda ihop och låt stå i kylen över natten

Dag 2
Degen från gårdagen
130 g julmust
250 g kallt vatten
25 g jäst
150 g surdeg
700 g vetemjöl
100 g rågmjöl
100 g vört
75 g muscovadosocker
20 g salt
1 tsk pomerans
1/2 tsk malen nejlika
1 tsk mald ingefära
150 g russin

Blanda allt utom russinen i maskin under 8 minuter. Häll i russinen och blanda 30 sekunder till. Låt jäsa till dubbla storleken. Platta ut lite lätt, vik in sidorna så du får en avlång deg och forma den till en limpa. Sätt ugnen på 275 och låt degen jäsa i ca en timme medan ugnen blir varm. Vi har haft gasspis/ugn i snart tre år och har vant oss att baka i den nu. Har ni varmluftsugn får ni helt enkelt stänga av varmluften när ni bakar. Snitta brödet, in i ugnen, 1 dl vatten på plåten under stenen för ånga och sänk temperaturen till 225 grader. Brödet är klart när det har 96 grader som innertemperatur.

Dela