Den senaste tiden har vi använt oss av fördeg när vi bakar, så som vi alltid gjorde förr. Då häller vi all surdeg i degbunken och fyller på med 200 g vatten och 150 g mjöl. Sen låter vi det stå i 8-15 timmar, det är inte så noga hur länge, typ över natten, så att det börjar bubbla igång rejält. Vi brukar ställa bunken med ett lock på i fönstret så är det lagom svalt. När vi sen börjar baka tar vi ca 1 dl av fördegen tillbaka i surdegsburken och bakar med resten.

Orga kvarn

Vi köpte ett mjöl helt fritt från tillsatser häromdagen från Orga kvarn på Urban Deli (som Sèbastien Boudet också tipsat om) och brödet blev alldeles fantastiskt! Härligt segt och det jäste jättefint! Jag började med fördegen som jag beskrev ovan, den fick vila i ca 15 timmar i fönstret sen blandade jag i 500 g vetemjöl, 250 g rågsikt, 450 g vatten, 10 g pommerans och 30 g brödsirap. Sen fick degen arbetas i KitchenAiden på lägsta växeln i 5 min, sen ett steg snabbare i 3 min. Efter det tillsatte jag 20 g salt och körde i 5 min på lägsta växeln igen. Sen fick degen vila och jäsa i ca 5 timmar och sen la jag upp degen på mjölat bord och vek den några gånger med 20 minuters mellanrum medan ugnen blev varm. In i ugnen som var ca 250 grader som jag sänkte till 225 efter 10 minuter och satte i termometer efter 20 min. Vid 96 grader var brödet klart. Lätt som en plätt!

Dela