Sally Voltaire gästade Nyhetsmorgon i morse och sa en sån himla bra sak om ekotänket. Det handlar inte bara om kravmärkningen utan det är bara en liten del av att leva ekologiskt. Man får gärna köpa den ekologiska mjölken men att leva ekologiskt handlar om att inte slösa på jordens resurser. Att planera och använda det man har hemma så man slipper slänga är en bra början och fick mig att tänka på ett wokrecept vi har. När vi köper blomkål har jag tidigare alltid slängt blasten som finns runt om och känt att jag lagt onödiga pengar på något jag ändå inte kan äta. Men blasten blir jättegod i wok och smakar ungefär som pak choi som vi också använder i wok. Tillsammans med lite grönsaker och kyckling gör vi en underbar wok lika snabbt som det tar att koka ris.

wok

Wok med grönsaker (2 stora portioner)

ris för 2 personer
1/4 blomkålshuvud
blasten från ett helt blomkålshuvud
1 paprika
1 rödlök
1 morot
1 kycklingbröstfilé
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl ostronsås
1 msk soja
1 tsk fisksås
1 msk potatismjöl

Sätt på riset och koka upp ca 1/2 liter vatten i en annan större kastrull. Skär blomkål, blomkålsblast, paprika, rödlök samt morot och lägg allt i ett durkslag och sätt det över kastrullen och lägg ett lock oavnpå. På så sätt ångkokar du grönsakerna. Ånga ca 5 min beroende på önskat tuggmotstånd, provsmaka gärna. Skär kycklingen i 2×2 cm stora bitar under tiden och sätt samtidigt på en stekpanna på hög värme. Blanda woksåsen av resterande ingredienser. Stek kycklingen i olja i 1 min, häll på de ångade grönsakerna, stek i 1 min och häll sedan över woksåsen. Låt det bli varmt och tjockna lite. Servera med ris.

Dela