bröd 1

Vi bakar väldigt ofta, en till två gånger i veckan och alltid med surdeg. Det är bara några enstaka bröd om året som bakas med jäst eller bikarbonat. När man bakar med surdeg tar det längre tid än med jäst, men det gör att smakerna hinner utvecklas i degen. Brödet på bilden är bakat på vete och råg och smaksatts med sirap och pomerans.


Pomeransbrödet:

650 g vatten
700g vetemjöl
300g rågmjöl
hela din surdeg
40g salt
25 g mörk brödsirap
10g pomerans


Kort version

Rör ihop vatten, mjöl och surdeg, vila 45 min. Ta ur 2 msk deg till nästa bakning. Blanda i salt, sirap och pomerans och kör i maskin 10 min. Låt vila 3-5 timmar. Ta upp och runddriv, vänta 15 min, runddriv igen, sätt på ugnen och låt degen jäsa till dubbel storlek. Snitta och skjutsa in i ugnen, glöm inte vattnet. Sänk till 200 grader efter 15 min och sätt i termometer. Brödet är klart vid 96 grader.


Mer förklarande version

Rör ihop vatten, mjöl och surdegen och låt vila i ca 45 minuter, detta för att osmosen ska hinna verka så att vattnet fördelar sig jämt i hela degen. Efter 45 minuter tar man ur ca 2 msk av degen och lägger i en burk till nästa baktillfälle. På så sätt har du använt hela din surdeg, matat den och har kvar till nästa bakning. Blanda i salt, sirap och pomerans i degen och knåda 10 min i maskin eller ca 10-15 min för hand. Använd grovt salt så känner du när saltet gått in i degen och då brukar det vara klart.
Låt degen vila. Vi brukar låta degen vila i 3-5 timmar. Ju längre tid degen ska stå desto svalare temperatur behöver den. Ställ bunken på golvet, eller vid fönstret nu på hösten, eller i kylskåpet över natten. Täck bunken med plast eller lägg över en tallrik så degen inte torkar ut på ovansidan.
Ta upp degen på en mjölad bänk. Runddriv den, låt den vila i 15 minuter och runddriv igen. Lägg sedan degen i en jäskorg eller låt den ligga kvar på bänken och låt den jäsa under en handduk till dubbel storlek. Starta ugnen nu, 250 grader, hos oss brukar det ta lika lång tid för brödet att bli klart som ugnen att bli varm. Vi har en tjock baksten vi köpt på ett stenbruk, den är nog 3 cm tjock och mycket billigare än de i butikerna på stan. Har du ingen sten så förvärm en plåt i ugnen så brödet får värme underifrån också. Vi har även en plåt längst ner i ugnen för att hälla vatten på när brödet åker in.
När brödet jäst klart behöver det snittas för att ha plats att jäsa. Skorpan på brödet blir ju snabbt hård och då har jäsningen i ugnen ingenstans att ta vägen och botten reser sig och blir rund. Snitta hur du vill, mönster eller långa sträck. 3-8 st beroende på längd och storlek på snitten. Lägg in brödet i ugnen och häll ca 1-1,5 dl vatten på plåten under bakstenen/plåten. Detta gör att skorpan på brödet först hålls lite fuktig så att brödet kan jäsa upp ännu mer, och efter hand bli lite hårdare. Sänk temperaturen på ugnen till 200 efter 15 minuter och sätt i en termometer i brödet. På 96 grader är brödet klart.

bröd 3

Dela